Legemad er perfekt legetøj til stimulering af børns udvikling

Noget af det mest udbredte og populære legetøj til små og store børn, der har været på markedet i flest årtier, er legemad. Det fås i dag i mange forskellige materialer, og der kan vælges genkendelige produkter fra hverdagen. Det kan være Nutella, Matilde Kakaomælk, ketchup og mange andre madvarer.

Én af de primære årsager til, at legetøjsmad har været i danskernes hjem i flere generation, er på grund af de unikke udviklingsmuligheder. Børn lærer både om at indgå i socialt samspil, når de leger mad og køkken, samtidig med at deres sproglige udvikling stimuleres.

Skal man vælge træ eller plastik legemad?

Legetøjsmad opdeles efter, hvilke materialer det er lavet af. Du kan vælge mellem plastik og træ. De seneste år er der fremstillet mere og mere mad til leg i træ. Dette skyldes dels, at træ er mere slidstærkt og holdbart, og at det kan fremstilles på mest miljøvenlig vis. Træ holder til at blive tabt på gulvet, stablet, slidt og brugt i stort omfang, uden det vil bære præg af slitage.

Derfor er det mest ideelt at vælge legetøjsmad i træ til børn fra 2 år og op til 5-6 år. Det er vigtigt at have fokus på sundheden, når der vælges legetøj.

Små børn skal kunne putte legetøjet i munden, uden der er risiko for sundhedsfare.

Der er generelt stort fokus på børnenes og miljøets sundhed i fremstillingen af legetøj. Derfor finder du et stort udvalg af plastiklegetøj, som er praktisk for de store børn fra 5-6 år og opefter at lege med.

Som udgangspunkt er legemad i træ det mest sikre valg, når det kommer til sundhed og holdbarhed. Træ til legetøj er ofte økologisk og 100% uden kemi.

Værd at vide om legemad i træ

I mange husstande med børn er legetøj i træ det primære valg. Du kan være sikker på at give dine børn de mest sunde og sikre legeforhold, når de hygger sig med trælegetøj.

Eftersom flere og flere producenter tyr til økologisk træ i deres produktion, er der masser af flot, realistisk og holdbart madlegetøj at gå på opdagelse iblandt.

Legetøj af træ er nemt at rengøre, og det holder til utallige timers leg og læring.

Det gør rengøringen lettere, når legetøjet hurtigt og nemt kan puttes i en kasse til opbevaring. Dine børn kan lege, udforske og lære, når de er aktive med legemad.

Du finder både kurve, bakker, kasser og tallerkener med legemad i træ. Det kan være en pizza, hvor dit barn kan lave mad med ost, skinke, pepperoni, tomater og peber eller en desserttallerken med de lækreste cupcakes.

Køb legemad i plastik som enkeltvise produkter eller som måltidsløsning

Fra EU’s side stilles der strenge krav til legetøjsproducenterne, der anvender plastik til deres produkter. Det er fastsat ved lov, at der ikke må bruges plastik med indhold af ftalater.

Det anbefales, at du sikrer dig, at legemad i plastik overholder retningslinjerne og EU’s lovgivning, før du køber det. Når du køber produkter fra danske virksomheder, kan du være så godt som helt sikker på, at du giver dine børn sundt og miljøvenligt legetøj.

Da plastik som udgangspunkt er mindre slidstærkt end træ, er plastiklegemad bedst til de store børn.

Der kan vælges mellem alt fra kornprodukter, over frugter og bær til kartoner og snacks.

Der er mange producenter, der laver legetøjsmad. Dette er med til at udvide dine valgmuligheder, når der skal købes legesager til børnene.

Om du er til enkeltvise produkter, eller om du vil have legetøjsmad i plastik i pakker, er helt op til dig. Maden kategoriseres, så der kan købes produkter til desserter, snacks, hovedmåltider og madpakker.

Der kan være penge at spare, når du vælger pakkeløsningerne. Dette giver samtidig dit barn større fleksibilitet og alsidighed med at stå i legekøkkenet.

Fordelene ved at vælge legemad med velcro

I et legekøkken er der brug forskellige redskaber. Der skal være en kniv til at snitte grønsager, en gryde til at koge ris og pasta, et piskeris, en røremaskine og meget andet tilbehør.

Det er ikke kun i fantasiens verden, at børn kan skære, snitte og skrælle i legekøkkenet. Vælger du legemad med velcro, kan de imitere virkelighedens kokke. De kan halvere tomater og frugter, og de kan skære brød over, så frokosttallerkenen kan anrettes.

Der er mange fordele ved at vælge legetøjsmad med velcro:

  • Der findes et stort udvalg af madvarer at vælge imellem
  • Dit barn får mere autentiske og realistiske lege
  • Underholdningen og interessen ved at lege køkken stimuleres
  • Der kan tilberedes, snittes og anrettes, som barnet ønsker det

Der er masser af læring forbundet ved at lege køkken. Børn lærer at omgås udstyr, tilbehør og køkkenmaskiner, og de får udvidet deres forståelse af mad og tilberedning.

Når du som voksen leger med, kan I under trygge og sikre forhold snakke om, at når der skæres, skal det gøres med forsigtighed. Denne læring og viden vil barnet tage med sig og overføre til virkelighedens køkken.

Der er masser af udviklingsmuligheder forbundet ved at lege med mad af enten plastik eller træ. Det er ikke nødvendigt at have et børnekøkken. I kan lege ved spisebordet derhjemme, hvor der er god plads.

Hæklet legemad til de mindste børn

Børn lærer ved at se, høre, røre og udforske. Fra det minut det lille barn fødes, startes udviklingen. Babyer og små børn på 1-2 år kan sagtens være med til at lege med mad. Her er det bedst at vælge legetøjsmad i hæklede designs. De bløde madvarer holder til at blive puttet i munden og klemt i hånden, uden der er risiko for farer eller skader.

Du behøver ikke være ferm med strikkepinde for at fremtrylle den sødeste legemad. Med opskrifter bliver du vejledt og guidet, så du kan lave kager, frugter eller rugbrødsmadder.

Sørg for altid at vælge sundhedsvenligt garn, når du selv strikker og hækler legetøjsmad. Økologisk bomuldsgarn findes i alle regnbuens farver, og det tåler at blive vasket i maskinen, så hygiejnen opretholdes omkring de mindste børn.

Køb legetøj hos kids world

Andre populære artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *