Nogle vil måske mene at mors dag, er den vigtigste dag om året. Dette kan verdens mødre nok hurtigt blive enige om. Vi skændes og diskuterer måske tit med vores mor. Alligevel er det sandsynligvis den kvinde i vores liv, der har gjort allermest for at vi børn har det godt og kan lykkes med det vi drømmer om.

At give en mors dag gave eller at finde på en anden måde at vise vores mor, hvor meget vi sætter pris på hende er netop, hvad man får anledning til på denne dag. For det har helt sikkert ikke altid været lige let for hende at opdrage os.

Se med her, hvor vi kommer med gode ideer til den perfekte mors dags gave og lidt om historien bag denne dag.

Hvornår er det mors dag?

I Danmark falder dagen den 2. søndag i maj måned. i 2022 – er det derfor søndag d. 8. maj, du skal være klar til at forkæle kvinden i dit liv. Rundt om i verden falder mors dag på forskellige dage, men vi fejrer det på samme dag som blandt andet USA.

I Danmark er mors dag den første søndag i maj. Det betyder, at mors dag de næste 10 år vil falde på:

8. maj 2022
7. maj 2023
5. maj 2024
4. maj 2025
2. maj 2026
1. maj 2027
7. maj 2028
6. maj 2029
4. maj 2030
3. maj 2031

5 populære mors dag gaveideer

Du kan nøjes med et fint, hjemmelavet kort eller gå all-in med brunch, em mors dags gave eller blomster.

Men som det tit er med gaver, er det tanken der tæller og ikke kvantitet eller hvor mange penge, du har brugt. En god måde at vise, hvor taknemmelig du er for alt det din mor har gjort for dig, er at bruge tid sammen med hende.

Det kan du gøre ved at give hende en oplevelsesgave. Der findes et væld af forskellige oplevelser, man kan købe. Udvalget varierer i pris, så det ikke er dit budget, der er afgørende, og der er et hav af forskellige typer oplevelser. Her kommer nogle af de mest populære eksempler og gaveideer til den perfekte mors dag gave.

  • Du kan for eksempel give din mor et lækkert spaophold på Ystad Saltsjöbad, hvor I virkelig vil blive forkælet med både 3-retters mad og luksusspa.
  • Et gavekort til en ansigtsbehandling eller en oplevelsesgave, hvor det gælder øl-, vin- eller chokoladesmagning er også gode gaveideer til mors dag.
  • Eller du kan tage din mor med på bageskole, sushikursus eller kaffekursus, hvis dette er noget hun elsker.
  • Er hun en eventyrlysten type kan en tur i helikopter også være et forslag, og helt sikkert et minde i sent vil glemme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er altså lidt for enhver mors smag. Det vigtigste er bare at I bruger tid sammen og nyder hinandens selskab – noget, som enhver mor sætter pris på!

Hvis du har glemt at købe en gave til mors dag eller har meget travlt med studier, job og måske sjældent er hjemme. Så er denne dag den oplagte anledning til at rive en dag ud af kalenderen. Kniber det alligevel, så kan du også overveje at sende blomster, for en mors dag buket kan også række langt. Eller skriv et personligt og rørende mors dag kort til hende.

Mors dag kort – hvad skriver man?

At du tænker på hende, er essensen af, hvad der skal stå på et mors dag kort. Men er du ikke længere fem år og skriver krogede bogstaver, der gør en mor stolt ligegyldigt hvad der står, kommer her også lidt hjælp til, hvad du kan skrive.

  • Et mors dag kort behøver ikke at være en lang roman, men kan blot indeholde statements som: ”Du er verdens bedste mor”, ”Alle dage burde være mors dag” eller ”Tak mor, for al din kærlighed”. Du kan også hurtigt google dig frem til et digt, passende til dagen, hvis du virkelig vil gøre det poetisk.
  • Du kan med fordel nævne nogle af de ting, der virkelig gør hende til en fantastisk mor. Bager hun for eksempel de bedste boller eller henter hun dig altid efter fodboldtræningen? Eller sender hun dig held-og-lykke sms’er, hver gang du skal til eksamen eller præstere noget vigtigt på jobbet? Ligegyldigt hvad det er, så kan du her vise du sætter pris på det.
  • Hvis du stadig er i tvivl, så er det bedste tip blot at skrive noget, du virkelig mener. Noget, der kommer fra hjertet. Eller du kan finde amerikanske eksempler på mors dags kort. For er der noget amerikanerne er gode til så er det at udtrykke følelser – (…og finde på mærkedage).

Hvor stammer mors dag oprindeligt fra?

Mors dag stammer oprindeligt fra USA. Det er måske ingen overraskelse, men til gengæld knytter der sig en sød historie til opfindelsen. Det var en kvinde ved navn Anna Jarvis, der fik indført og populariseret denne dag. Det gjorde hun som en hyldest til sin egen mor. Anna Jarvis’ mor arbejdede som freds-aktivist og tog sig af sårede soldater fra den amerikanske borgerkrig.

Da moderen døde i 1905 begyndte Anna Jarvis at forsøge at få mors dag anerkendt som national mærkedag. Det blev dog afvist af Kongressen, for hvorfor mors dag? Anna Jarvis ville jo netop ære den person, som hun mente havde gjort mere for hende end nogen anden. Foruden at ære sin egen mor, ville hun at mødre rundt om i landet oplevede samme værdsættelse.

Dog ikke før 1914 anerkendte Præsident Woodrow Wilson endeligt mors dag på nationalt plan, men siden har dagen været fejret – i medgang og modgang.

Mors dag gennem tiderne

Dagen her har været under en del kritik siden traditionen begyndte. Allerede i 1920’erne klagede Anna Jarvis. Til trods for, at hun var dagens opfinder, for hun syntes dagen var blevet for kommerciel med mors dag gaver. Da blev der solgt mors dags kort i massevis, men meningen med dagen var at værdsætte sin mor og ikke at firmaer tjente penge på det. Anna Jarvis så hellere at folk lavede deres egne kort i stedet for at købe dem.

I 1960’erne og 70’erne oplevede mors dag også modgang efter at have været rigtig populær i 50’erne, fordi det passede så godt med tidens familiestruktur, hvor kernefamiliens centrum var en huslig mor. Det ideal ændrede sig. For det skulle ikke bare være mor, der opfostrede børn og lavede mad, og konsekvensen var også at mors dag mistede popularitet.

Mors dag anno 2023

Ikke desto mindre er dagen igen blevet højtelsket, trods tidens stærke feministiske tendenser og fokus på antikapitalisme. Hvis du vil fejre mors dag i tidens ånd, kan du derfor også overveje at tilføje et hjemmelavet kort til gaven. Ligesom Anna Jarvis ville have ønsket det, og køb hellere din mor en oplevelse end en typisk mors dag gave, så I kan bruge tid sammen.

Og glem nu ikke fars dag! Se gaveidéerne til far her.

Andre populære artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *