Nakkefoldsscanning / 12 ugers scanning

nakkefoldsscanning

Hvordan foregår nakkefoldsscanningen?

Nakkefoldsscanningen udføres ved hjælp af ultralyd. Du ligger på en briks med et lille håndklæde over underlivet, og en scanningstekniker vil så føre en lille sensorende enhed, der kaldes en transducer, ind over området. 

Under scanningen vil lægen se på fosterets nakke og måle nakkefolden. Nakkefolden måles for at vurdere, om der er en øget risiko for kromosomfejl.

Efter scanningen vil lægen fortælle dig, hvordan fosteret ser ud, og om der er tegn på kromosomfejl.

Hvis der er tegn på kromosomfejl, vil lægen anbefale yderligere undersøg

Video: ultralydsscanning i uge 12

Nakkefoldsscanning hvornår?

Nakkefoldsscanningen kan normalt foretages fra og med 11+4 uge og indtil 13+6 uge.

Hvorfor få en nakkefoldsscanning?

Formålet med nakkefoldsscanningen er at vurdere, om der er en øget risiko for kromosomfejl hos fosteret. Kromosomfejl er en medfødt sygdom, der skyldes en fejl i de kromosomer, der er ansvarlige for fosterets udvikling.

Hvorfor udføres der en nakkefoldsscanning på fosteret?

En nakkefoldsscanning udføres for at vurdere fosterets risiko for at have kromosomfejl. Scanningen udføres typisk mellem 11+4 og 13+6 uge af graviditeten.

Hvornår er det bedst at tage en nakkefoldsscanning?

Det er bedst at tage en nakkefoldsscanning i den periode, hvor fosteret er 11+4 til 13+6 uger gammelt. På dette tidspunkt har fosteret typisk ikke så meget fedt på kroppen, og det er derfor lettere at se nakken.

Hvad viser nakkefoldsscanningen?

Nakkefoldsscanningen viser fosterets kromosomfejl. Denne type scanning bruges typisk til at finde ud af, om et foster har nogen form for kromosomfejl.

Hvornår foregår nakkefoldsscanningen?

Nakkefoldsscanningen foregår normalt mellem 11+4 og 13+6 uger af graviditeten.

Hvorfor foregår nakkefoldsscanningen på dette tidspunkt?

Nakkefoldsscanningen foregår på dette tidspunkt, fordi det er en periode, hvor man kan aflæse fosterets kromosomer og vurdere risikoen for kromosomafvigelser.

Hvad skal man gøre for at forberede sig til nakkefoldsscanningen?

Der er ikke noget særligt, man skal gøre for at forberede sig til nakkefoldsscanningen. Scanneren vil tage en række billeder af fosteret, og disse billeder vil blive analyseret for at se, om fosteret har nogen kromosomfejl.
Nakkefoldsscanningen er en af de mest præcise måder at undersøge fosteret for kromosomfejl på. Det anbefales, at man får scannet mellem 11+4 og 13+6. Dette er den periode, hvor fosteret er størst, og dermed også lettest at undersøge.
Det er dog ikke alle, der vælger at få scannet i denne periode. Nogle vælger at få scannet tidligere, og nogle vælger at få scannet senere. Det er helt op til den enkelte gravide

Hvad sker der, hvis nakkefoldsscanningen viser et forhøjet tal?

Hvis nakkefoldsscanningen viser et forhøjet tal, kan det være et tegn på, at fosteret har en kromosomfejl. Derfor er det vigtigt, at man får lavet en yderligere scanning, så man kan få bekræftet, hvis der skulle være noget at bemærke.

Hvor hurtigt får man svar på en nakkefoldsscanning?

Svaret på en nakkefoldsscanning kan man få ret hurtigt. Ofte kan man få svar på dagen, hvis man har fået scannet på et hospital.

Hvad er en doubletest?

En doubletest er en undersøgelse, hvor man tager en blodprøve fra den gravide. Blodprøven tages typisk i samme omgang som nakkefoldsscanningen bliver foretaget. Formålet med undersøgelsen er at finde ud af, om der er en øget risiko for, at fosteret har en kromosomfejl.

Andre populære artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *